Uusimmat blogikirjoitukset

Pelotta netissä

Ei p√§iv√§√§ ilman tietoturvauutista: Aukkoja ohjelmissa, salasanoja kaapattu, tietokone panttivankina ‚Äď mit√§ n√§it√§ nyt onkaan. Pelottaako tavallista k√§ytt√§j√§√§. Ei tarvitse, kun t√§rkeimm√§t asiat on kunnossa.

On tärkeää suojata kaikki nettiin yhdistetyt tai verkossa olevat laitteet salasanalla. Salasana ei saa olla liian helppo arvata. Salasana on periaatteessa sitä parempi, mitä pitempi ja sitä tehokkaampi, mitä vaikeampi. Sen pitäisi sisältää isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Tosin vieläkään jotkut laitteet eivät hyväksy ääkkösiä ja erikoismerkkejä.

Jokapaikanhöylällä lastut kasaan

Selain on aika epeli. Se on kehittynyt yksinkertaisesta navigaattorista lähes kaiken taitavaksi ja Chrome-käyttöjärjestelmä tähtää siihen, että paikallista prosessointia ei enää tarvittaisikaan. Kaikkea  käytetään selaimella ja netissä olevia palveluja hyödyntäen.

Kun netti ei aukea

Kun kone näyttää muuten toimivan, mutta netti mättää, on vitsit vähissä. Tarkistat johdot ja liitännät; valot vilkkuvat reitittimessä ja äsken selaamasi sivut näkyvät aivan hyvin. Vaan uusille sivuille et pääse. Mitä hittoa!

 

 

 

Näpin ja näppäimen päässä

Sanontaa käytettiin runsaasti kotimaisessa tietotekniikan hehkutuksessa, kun hiiri oli vasta tulollaan ja kosketusohjaus muhi vielä Steven Jobsin otsalohkossa. Nyt nuorempi digipolvi kirjoittaa tekstejään näytöllä olevalla näppäimistöllä, josta on vaikea löytää erikoisempia merkkejä.

Käytös- ja tapatietoa

Laitteen käyttöjärjestelmä kiinnostaa käyttäjää yleensä vain siltä osin, että se tekee, mitä käyttäjä olettaa sen tekevän ja on siinä suhteessa samaa mieltä kuin käyttäjänsä. Meillä on kuitenkin tapana suhtautua laitteisiin ja niiden käyttöjärjestelmiin kuin eläviin olentoihin ja voimme joutua niiden kanssa kahnauksiin. Joillakin käyttäjillä selkkauksia ja käytöskahakoita voi sattua useastikin päivän aikana ja se voi olla tuhoisaa käyttäjän tietotekniselle itsetunnolle.

Luetaan venäjäksi!

Lukeminen on hyvä tapa parantaa kielitaitoa, myös vierasta kieltä. Se on mahdollisuus ymmärtää kielien yksityiskohdat ja aistia vivahteet. Bonuksena voi  kerätä tietoa maasta, tavoista ja ihmisistä.  Jos tarkoitus on tällä tavalla nostaa pystyyn venäjän taitoja, niin kirjasto ja minä ovat avuksi! Suosittelen joitakin kirjoja  muutaman vuoden venäjää  opiskelleille.

TŇ°iŇĺova, J. Vremja ŇĺenŇ°tŇ°in

Toimii ei toimi

Tilanteita arjessa: Tulostin ei pukahda vaikka tilattu on. Läppäri ei inahdakaan kun tekstinkäsittely keskeytyi puhelun ajaksi. Hiiriosoitin liikkuu mutta mitään toimintaa ei  saa aikaan hiirellä tai näppäimillä. Näissä tilanteissa asian ratkaisi ON-OFF -menetelmä. Vaikka aina sanotaan, ettei tietokonetta saisi sammuttaa virtanapista, niin se on pakko tehdä silloin jos mikään muu ei auta.

Tiedon valtatieltä kotipoluille

Yhteys internetiin toimii laajakaistan avulla. Laajakaista on aina auki oleva, kiinteällä kuukausimaksulla toimiva nopea tiedonsiirtopalvelu, jota tarjoavat teleoperaattorit. Laajakaista on kiinteä, jos  yhteys tapahtuu kodin puhelin- tai tv-pistokkeeseen ja langaton, jos yhteys on käytettävissä suoraan käyttäjän laitteessa matkapuhelinverkon kautta.

Taas kaikki kauniit muistot...

Joulun aikaan on lupa muistella. Vietän viimeistä työjoulua, sillä jään eläkkeelle ensi kesänä. Muutama kuukausi ja sitten työelämä on ohi. Ilmeisesti teen jonkinlaista luopumista alitajuisesti, koska mieleeni tulvii erilaisia muistoja vuosien varrelta jouluista, joulujuhlista, työkavereista ja kirjastoista.

Sippolan kunnan pääkirjasto Myllykoskella

Sivut

Tilaa syöte Uusimmat blogikirjoitukset